Porce: 2
Přísady:
- ½ brokolice
- 120 g kuskusu
- 1 citron (kůra a šťáva, zvlášť)
- 100 g plnotučného řeckého jogurtu
- 50 g lískových ořechů
- 235 ml vody
- olivový olej
- sůl
- pepř
Náčiní: pánev, struhadlo, lis na citrusy, stěrka, prkénko na krájení, nůž, malá mísa, hrnec, vařečka, žáruvzdorná mísa
Nastrouhejte citron a vymačkejte šťávu. Brokolici podélně rozkrojte, růžičky nechce co nejvíce připevněny ke stonku. Opečte lískové ořechy na pánvi (nejlépe litinové) dokud nebudou vonět, přibližně 3 minuty. Nahrubo nasekejte a odložte stranou. Do malé mísy dejte polovinu citronové šťávy, jogurt, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a postavte stranou.
Přiveďte vodu v hrnci k varu. Do velké žáruvzdorné mísy dejte kuskus a osolte. Přelejte kuskus vařící vodou, přikryjte a ponechte přibližně 10 – 15 minut, v půlce zamíchejte. Protřepte a přidejte do mísy polovinu citronové kůry, polovinu olivového oleje, polovinu orestovaných lískových ořechů a osolte a opepřete dle chuti. Opatrně promíchejte a postavte stranou.
Rozehřejte tutéž pánev, na které jste restovali lískové ořechy, při středně vysoké teplotě, přidejte olivový olej a vložte plátky brokolice rozkrojenou částí dolů. Smažte po obou stranách asi 1 – 2 minuty nebo do zhnědnutí.
V malé míse promíchejte osmaženou brokolici se zbývající citronovou šťávou, kůrou a solí. Na servírovací talíř dejte lžíci plnou jogurtu, přidejte nahoru kuskus a osmaženou brokolici, posypte zbylými orestovanými lískovými oříšky. Dobrou chuť!
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.