Porce: 12
Přísady:
- 500 g černého rybízu
- 250 g želírovacího cukru (1 : 2)
- 350 g mouky
- ¼ lžičky soli
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 50 g cukru
- 85 g másla
- 185 ml podmáslí
- cukr na posypání
- 2 polévkové lžíce ovocného likéru Cointreau (volitelné)
- máslo nebo smetanu k servírování
Náčiní: kastrol, ruční mixér, 2 zavařovací sklenice, plech na pečení, mašlovačka, trouba, vykrajovátko na cukroví, pečicí papír, prkénko na krájení, nůž, velká mísa, váleček
Na džem odstraňte z rybízu stopky, omyjte a osušte. Rozmixujte rybíz ručním mixérem, přidejte želírující cukr a Cointreau. Vlijte do kastrolu a při středně vysoké teplotě vařte přibližně 4 minuty. Vlijte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete a nechte zchladnout.
Na koláčky předehřejte troubu na 200 °C a v případě potřeby dejte pečicí papír na plech na pečení. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek a cukr. Máslo nakrájejte na kostky, přidejte do směsi s moukou, k rozmělnění použijte prsty a hněťte máslo dokud se nebude drobit. Přidejte podmáslí a vypracujte těsto. Těsto rozválejte na tloušťku 4 cm a vykrajovátkem na cukroví vykrájejte kolečka. Přeneste na plech na pečení a nechte mezi nimi malou mezeru. Rozšlehejte vajíčko a potřete koláčky. Každý koláček posypte špetkou cukru a pečte v troubě po dobu přibližně 20 minut nebo dokud nejsou zlatohnědé.
Vyndejte koláčky z trouby a nechte zchladnout, poté podávejte s máslem nebo se smetanou a domácím džemem z černého rybízu. Dobrou chuť!
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.