Porce: 4
Přísady:
- 2 lilky
- 400 g mrkve
- 250 g cizrny (konzervované nebo sušené)
- 2 stroužky česneku
- 2 citrony
- 10 g máty
- 50 g brusinek (sušených)
- 30 g dýňových semínek
- 5 lžic tahini
- 1 lžíce bílého jogurtu (3,8 % tuku)
- 2 větvičky tymiánu
- 2 lžičky kmínu
- 50 ml vody
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
- zeleninové tyčinky k servírování
Náčiní: trouba, prkénko, nůž, škrabka na zeleninu, čtyřstranné struhadlo, malá smažicí pánev, vařečka, velká mísa, kuchyňský robot
Předehřejte troubu na 200 °C. Přeřízněte lilky podélně na půl, dužinu nařízněte do mřížky a pokapejte trochou olivového oleje. Opečte přibližně 30 až 40 minut doměkka. Poté nechejte zchladnout.
Jemně nasekejte mátu do mrkvového salátu. Oloupejte a nastrouhejte mrkev.
Opečte dýňová semínka, dokud neucítíte vůni.
Posypejte nastrouhanou mrkev nasekanou mátou, osmaženými dýňovými semínky, brusinkami, polovinou kmínu a pokapejte citronovou šťávou a troškou olivového oleje. Osolte a opepřete a nechejte 10 až 20 minut odpočívat.
Nyní si připravte hummus. Rozmačkejte cizrnu s oloupaným česnekem a smíchejte s tahini, olivovým olejem, vodou, troškou citronové šťávy, zbývajícím kmínem, solí a pepřem. Přeneste do mísy.#
Lilkový dip připravíte vyškrábnutím měkké dužiny lilku a nasekáním najemno. Přeneste do velké mísy.# Nezapomeňte nechat lilek před dalším zpracováním zchladnout.
Nyní nasekejte najemno listy tymiánu a česnek a přidejte je do lilkové kaše společně s troškou tahini, bílým jogurtem a citronovou šťávou. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Osolte a opepřete. Vychutnejte si mezze talíř s čerstvými zeleninovými tyčinkami!
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.