Porce: 12
Přísady:
- 120 g hořké čokolády
- 120 g másla
- 5 vajec (rozděleně)
- 60 ml mléka
- 350 g cukru (rozděleně)
- 100 g mouky
- 1/4 lžičky soli
- 500 g žervé
- 125 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- vanilkový extrakt
- mouka k zaprášení
- čerstvé maliny k servírování
- 100 ml smetany na šlehání (volitelné)
- 1 polévková lžíce práškového cukru (volitelné)
Náčiní: trouba, malý kastrol, stojanový mixér nebo ruční mixér s metličkami, forma na pečení s odnímatelnou stěnou, stěrka, velká mísa, metla, nůž
Předehřejte troubu na 180 °C. V malém kastrolu rozpusťte máslo a čokoládu při středně vysoké až nízké teplotě. Postavte stranou. Ve stojanovém mixéru rozmixujte vejce, mléko a část cukru. Přidejte směs roztaveného másla a čokolády a mixujte, dokud se všechno dobře nespojí. Přidejte mouku a sůl a znovu mixujte, dokud nevznikne hladká směs.
Vymažte formu na pečení máslem a v případě potřeby vysypejte moukou. Přidejte těsto na dezert brownie a uhlaďte povrch. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 25 minut.
Mezitím vložte do velké mísy žervé, zbývající cukr a vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Vyšlehejte dohladka.
Vyndejte formu na pečení z trouby a snižte teplotu na 160 °C. Přidejte směs žervé do formy a uhlaďte povrch. Vraťte do trouby a pečte přibližně 50 až 55 minut, dokud se náplň neusadí.
Vyndejte koláč z trouby. Nechejte jej chvilku zchladnout. Poté malým ostrým nožem ořízněte podél vnitřní hrany formy. Otevřete formu a odeberte odnímatelnou stěnu. Jakmile koláč zchladne, přemístěte jej do ledničky a nechte jej v chladu minimálně 4 hodiny nebo ideálně přes noc.
Ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem do tuha. Potřete koláč tenkou vrstvou šlehačky a servírujte ozdobený čerstvými malinami.
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.