Konzervační látky jsou složky, které chrání výrobky před mikroby a zkažením. Konzervační látky jsou nutné k zabránění poškození výrobku mikroorganismy a k ochraně výrobku před náhodnou kontaminací spotřebitelem během používání - zejména u tekutých výrobků.
Konzervační látky, které se přidávají do detergentů a čisticích prostředků, se bez ohledu na jejich koncentraci uvádějí na obalu podle nařízení o detergentech (ES) č. 648/2004. To by mělo lidem s alergií umožnit, aby se při rozhodování o nákupu vyhnuli výrobkům, které danou látku obsahují.
Konzervační látky používáme k ochraně našich výrobků a našich spotřebitelů. Snažíme se vyhnout konzervačním látkám všude tam, kde je to možné, a tam, kde lze konzervaci dosáhnout jinými složkami výrobku. Pokud není jiná možnost, např. v tekutých pracích a čisticích prostředcích, používáme je velmi opatrně a jen v nezbytném množství.