Enzymy jsou čisticí prostředky na biologické bázi. Jsou to silné přísady, které působí specificky na určité typy skvrn, to znamená, že pro jeden typ skvrn existuje jeden typ enzymu. Fungují jako katalyzátory, které urychlují reakci a každá molekula působí více než jednou.
Enzymy se používají k odstraňování specifických typů nečistot při ještě nižších teplotách. Hlavními enzymy, které se používají v myčkách nádobí, jsou bílkovinné látky na nečistoty a amylázy. Proteázy odstraňují bílkoviny, jako jsou vejce a mléko.
Amylázy, enzymy rozkládající škrob, odstraňují zbytky potravin, které jsou přirozeně bohaté na škrob, jako jsou těstoviny, brambory, rýže atd . Bez ohledu na jejich koncentraci musí být enzymy uvedeny na obalu podle nařízení o detergentech (ES) č. 648/2004.
K odstranění specifických typů skvrn, jako jsou proteiny a škrob, používáme enzymy, abychom dosáhli skvělých výsledků i při nízkých teplotách.