I když vaše myčka bez problémů zvládne běžné nádobí a příbory, čištění obzvláště špinavých hrnců, připálených pánví a jiných náročných předmětů může vyžadovat zvýšené úsilí. Přečtěte si, jak pokaždé mít ultra čisté nádobí díky našim tipům na namáčení a oplachování a na další produkty pro zvlášť odolné skvrny.
Všichni jsme to zažili – jen na minutku pustíte z očí hrnec s rizotem nebo bublající rajčatovou omáčkou a nejenže jste si zničili večeři, ale vaše nerezové nádobí je navíc pokryté silnou a tvrdou černou krustou, takže to vypadá, že se s tím připáleným hrncem budete muset navždy rozloučit. Ale máte štěstí, pokud je připálený hrnec z nerez oceli. Když připálené hrnce trochu namočíte, správně nastavíte myčku a použijete ty správné čisticí prostředky, dají se umýt a zůstanou bez újmy.
1. Obecně platí, že nádobí před uložením do myčky není potřeba namáčet ani oplachovat. Připálený hrnec je samozřejmě něco jiného, a tak ho co nejrychleji namočte do teplé vody. V této fázi nepoužívejte běžné mycí prostředky ani jiné přísady. Sama voda pomůže krustu změkčit. Rozhodnete-li se použít aditivum, ujistěte se, že jste je před vložením hrnce do myčky důkladně opláchli, protože jakékoli jeho zbytky mohou zhoršit výsledek.
2. Když jste nechali připálený hrnec dostatečně dlouho odmočit, seškrábejte připálené dno dřevěnou lžící nebo špachtlí a odstraňte tu nejsilnější krustu; menší kousky pak odstraňte ještě plastovou nebo kovovou škrabkou.
3. V ideálním případě byste měli připálený hrnec mýt pouze s jiným podobně špinavým nádobím. Po večírku nebo velké večeři je nejlepší provést jedno lehčí mytí talířů a skleniček a jedno důkladnější mytí pro připálené hrnce, mastné pánve a špinavé pekáče. Pokud toho nemáte dost na samostatnou várku důkladného mytí, pak umyjte jen připálený hrnec s dalším odolnějším a nerozbitným nádobím, a skleničky na víno, jemný porcelán a podobné nádobí nechte na později.
4. Myčku nenaplňujte přespříliš a nenaklánějte hrnec tak, jak jste na to kvůli ušetření místa zvyklí. Čím víc bude kolem připáleného hrnce místa, tím více vody se k němu dostane a tím čistější nakonec bude. Zkontrolujte v návodu na vaši myčku nebo na webu výrobce, jestli pro to nejšpinavější nádobí doporučuje zvláštní místo v myčce. Pokud tomu tak není, vložte připálený hrnec lícem dolů na spodní mřížku.
5. Nastavte myčku na nejúčinnější program. V závislosti na modelu může být označován jako program s vysokou teplotou, „intenzivní mytí“, „špinavé“, „hrnce a pánve“ a podobně.
6. Kromě správného čisticího prostředku je další nutnou součástí dostatečně teplá voda, která také dělá celý rozdíl mezi čistým a špinavým nádobím. Pokud u vašeho kohoutku chvíli trvá, než z něj začne téct horká voda, to samé platí i pro myčku, protože většina myček dnes čerpá horkou vodu. Když necháte trochu vody odtéct ještě před spuštěním myčky, zajistíte, že voda bude hned od začátku horká. Abyste vodou neplýtvali, můžete jí například naplnit konvici nebo kbelík na mytí podlahy.
7. Na to úplně nejšpinavější nádobí doporučujeme Somat Gold 12, což jsou multifunkční tablety na mytí nádobí se zvýšenou účinností pro odstranění připáleného jídla ze zašpiněných hrnců a pánví. Odolejte pokušení dát dvojnásobnou dávku – použití dvou tablet neznamená dvakrát lepší výsledek. Naopak, nadbytečný mycí prostředek dokonce může v nádobě zůstat a být těžko odstranitelný. Podívejte se na video dole a zjistěte, jak tyto účinné tablety fungují.
8. Za normálních okolností čekáte, až se dokončí sušicí program, ale připálený hrnec je lepší vyndat, dokud je ještě vlhký. Při tomto postupu budou všechny zbytky připáleniny, které se zcela neodstranily mytím, ještě měkké a bude je možné setřít ručně. Během procesu sušení by se přilepily znovu k hrnci a byli byste tam, kde jste začali.
Většina z výše uvedených kroků pro mytí připáleného hrnce platí i pro mytí připálené pánve – je-li z nerezové oceli! Pokud jsou však hrnce nebo pánve vyrobeny z eloxovaného hliníku, nesmíte je v myčce vůbec mýt. Nepřilnavé hrnce a pánve s teflonovým povrchem mohou být pro mytí v myčce bezpečné (ověřte si to na dně hrnce/pánve, na obalu nebo na webové stránce výrobce), ale měli byste v kroku 2 vynechat drátěnku.
Jakmile jste úspěšně umyli připálený hrnec nebo pánev, ostatní špinavé nádobí se může zdát jako hračka, ale je třeba si uvědomit několik dalších věcí:
- Špinavé nádobí umývejte v intenzivním cyklu jen tehdy, pokud jste si jisti, že je dost robustní, aby vydrželo vysokou teplotu.
- Nemůžete dát všechno špinavé nádobí lícem dolů tak, jako jste to udělali s připáleným hrncem nebo pánví, měli byste mezi nádobami určitě nechat víc místa. Můžete například nechat volný prostor mezi dvěma zvláště špinavými plechy.
- Pokud je nádobí, které obvykle dáváte do horní přihrádky, obzvláště špinavé, bude dobré změnit způsob ukládání nádobí do myčky. Například hrnek na kávu, který jste použili k pečení dortu v hrnku, by měl jít do spodní přihrádky, i když ho normálně dáváte nahoru.
- Špinavé pekáče můžou být na mytí stejně náročné jako připálené hrnce nebo pánve, proto je v případě potřeby nechte odmočit, jak bylo popsáno výše (jen ve vodě).