Bakterie, choroboplodné zárodky a mikroorganismy z jídla a odpadků znečišťují vaši ledničku, desky, spotřebiče, kuchyňské náčiní, dřez, odtok z dřezu apod. Pomocí těchto tipů a prostředku na mytí nádobí Pur můžete náčiní, nástroje a povrchy udržet čistější.
Choroboplodné zárodky se zpravidla šíří dotykem, mohou se ale šířit i vzduchem, v závislosti na druhu choroboplodného zárodku. Aby se choroboplodné zárodky nešířily vaší kuchyní, stačí se řídit těmito jednoduchými kroky:
- Před přípravou jídla si vždy umyjte ruce.
- Používejte odlišná prkénka ke krájení masa a zeleniny.
- Po manipulaci s košem si vždy okamžitě umyjte ruce.
- Umývejte si ruce mezi jednotlivými kroky při přípravě jídla, například mezi zpracováním surovin a promícháváním salátu.
- Důkladně umývejte vidličky a nože. V drážkách a na zubech se mohou ukrývat choroboplodné zárodky a bakterie.
Choroboplodné zárodky v kuchyňském dřezu se mohou šířit a kontaminovat pomůcky k mytí nádobí. Váš hadřík na nádobí, houbička, kartáč na mytí nádobí, gumové rukavice i kuchyňské utěrky se mohou stát cílem kontaminace pro choroboplodné zárodky. Aby byly tyto pomůcky bez choroboplodných zárodků a bakterií:
- Chcete-li houbičky řádně vyčistit, můžete je mezi jednotlivými mytími namočit do dezinfekčního roztoku na 5 minut nebo do octového roztoku na 20 minut. Nezapomeňte je poté důkladně opláchnout a umístit vedle dřezu, aby uschly.
- Pravidelně umývejte kartáč na nádobí, aby na něm neulpívaly bakterie. Pro dosažení nejlepších výsledků zvolte kartáč s nylonovými štětinami, na kterých se nehromadí bakterie.
- Výměna gumových rukavic není nákladná. Stále je však důležité udržovat je bez choroboplodných zárodků a připravené k použití. Vyhraďte si jeden pár rukavic pro použití v kuchyni (nemíchejte je s rukavicemi používanými k čištění toalety).
- Po každém použití rukavice důkladně opláchněte. Mějte na paměti, že mycí prostředek a teplá voda pomáhají odstranit některé bakterie. Před uložením rukavice důkladně osušte; jakákoliv vlhkost, která na nich zůstane, může podporovat růst bakterií.
- Pravidelně perte a dezinfikujte kuchyňské utěrky a hadříky, i když nevypadají špinavě. Perte pokud možno na maximální teplotu za účelem dezinfikování.
Přípravek na mytí nádobí Pur lze použít také k čištění kuchyně. Kuchyňské pracovní povrchy, jako jsou desky, prkýnka, horní části sporáků a kuchyňské desky, můžete důkladně vyčistit teplou vodou s prostředkem na mytí nádobí. Měly by se čistit pravidelně. Povrchy lze také po očištění vydezinfikovat dezinfekčními přípravky bezpečnými pro potraviny nebo vybělit. Prkénka na krájení, zejména dřevěná, je třeba pravidelně vyměňovat, jelikož na nich mohou ulpívat choroboplodné zárodky.
Při čištění kuchyně prostředkem na mytí nádobí mějte na paměti, že pomůcky používané k čištění je třeba po každém použití také vyčistit a usušit. To se týká také mopů a kbelíků. Nezapomeňte vydrhnout podlahu, která je rovněž náchylná na choroboplodné zárodky.