Porce: 2
Přísady:
- 1 žlutá paprika
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 250 g mozzarelly
- 21 g čerstvých kvasnic
- 125 ml vody (vlažné)
- 175 g mouky
- 75 g pšeničné krupice
- ½ lžičky soli
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 5 snítek bazalky
- 1 citron
- 30 g parmazánu
- 200 g rajčatového pyré
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
- pepř
- olivový olej (na smažení)
- olivový olej (na vymaštění)
- mouka (k zaprášení)
Náčiní: 2 mísy, utěrka, prkénko na krájení, nůž, grilovací pánev, stěrka, mašlovačka, mísa (velká), struhadlo, trouba, váleček, plech na pečení
Do mísy vložte čerstvé droždí a rozpusťte ve vlažné vodě. Přidejte mouku, krupici, sůl a polovinu olivového oleje. Hněťte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Překryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 1 hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím nakrájejte papriku, lilek a cuketu na malé kousky. Zeleninu smažte na rozpálené grilovací pánvi po obou stranách dokud nezhnědne, občas potřete olivovým olejem. Zeleninu vyjměte z grilovací pánve, nakrájejte a přendejte do mísy. Listy bazalky jemně nasekejte a přidejte do mísy spolu s citronovou kůrou, strouhaným parmazánem, solí a pepřem. Promíchejte, aby se vše spojilo.
Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpulte těsto a zaprašte krupicí. Jendu polovinu vyválejte do velkého kruhu přibližně 25 cm v průměru. Nakrájejte mozzarellu a čtvrtinu rozložte na jednu stranu těsta. Poklaďte směsí grilované zeleniny a druhou čtvrtinou mozzarelly. Přeložte těsto přes náplň a přitiskněte okraje. Opakujte s druhou polovinou těsta a zbylým sýrem.
Přeneste calzone na plech na pečení a potřete olivovým olejem. Pečte na 220 °C přibližně 10 minut.
Mezitím dejte rajčatové pyré, sušené oregano, sůl, pepř a zbylý olivový olej do mísy a zamíchejte, aby se vše spojilo. Podávejte calzone s rajčatovou omáčkou. Dobrou chuť!
Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.
Somat dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.